Ρήγας Φεραίος

Μετά τη φανταστική συνέντευξη με το Ρήγα Φεραίο, σχολιάζω τη φράση του :

"Όποιος συλλογάται ελεύθερα συλλογάται καλά"
ΡΑΝΙΑ ΤΟΛΙΟΥ

Αυτή η διαχρονική φράση του Ρήγα Φεραίου έχει περάσει πολέμους και διαμαρτυρίες κι όμως είναι ακόμα γεμάτη σημασία , έτσι ώστε η ερμηνεία της θα μπορούσε να είναι όχι μόνο μία αλλά εκατοντάδες.
Με το πέρασμα των χρόνων όμως δεν αλλοιώνεται μόνο η ορθογραφία της , αλλά και η χρήση της μέσα στον νεοελληνικό λόγο . Δηλαδή μπορεί να σημαίνει οικονομική , πολιτική ή εκπαιδευτική ελευθερία αλλά μπορεί να θέλει να μας διδάξει και για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων .
Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η φράση αυτή μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες , αλλά σημαίνει επίσης ότι όταν ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και όχι καταπιεσμένος μπορεί να σκεφτεί πιο δημιουργικά και να αφοσιωθεί στα όνειρά του , ενώ , παρόλο που στις σύγχρονες μέρες δεν έχουμε κανονικό πόλεμο , αλλά οικονομικό , όταν αντιμετωπίζει τον πόλεμο είναι αναγκασμένος να αφοσιωθεί μόνο σε αυτόν .

TANIA NTENΤΕΟΓΛΟΥ


Η φράση του Ρήγα Φεραίου μας λέει πως όποιος άνθρωπος έχει ελεύθερη σκέψη και ψυχή,

σκέφτεται και καλύτερα από όλους τους άλλους που η σκέψη τους είναι σκλαβωμένη.ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΤΣΑΣ

'Ολοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και κανένας δεν είναι ανώτερος από τον άλλο. 'Ολοι πρέπει να είναι ελεύθεροι, να σκέφτονται και να αποφασίζουν, χωρίς κάποιος να τους απειλεί και να τους καταπιέζει. Όταν παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας αφού έχουμε σκεφτεί, δεχόμαστε τις συνέπειες και αν τυχόν έχουμε κάνει λάθη, μαθαίνουμε από αυτά.


Κυριακοπούλου Δέσποινα


Η ελευθερία είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων.Μόνο τότε οι άνθρωποι προοδεύουν και δημιουργούν.Χωρίς

την ελευθερία η ζωή δεν έχει κανένα νόημα.

Δήμητρα Χατζησάββα


Η ελευθερία της σκέψης είναι απαραίτητη ανάγκη στον άνθρωπο.Μόνο έτσι θα έχει σωστή κρίση και θα πάει μπροστά η ανθρωπότητα.Το ελληνικό στοιχείο για να διαπρέψει πρέπει οι έλληνες να ζουν ελεύθεροι,να σκέφτονται ελεύθερα και να μιλούν ελεύθερα.
Εμμανουήλ Φωτιάδης

Αυτή η φράση ενωεί ότι όποιος σκέφτεται ελεύθερα χωρίς να τον εμποδίσει κάτι μπορεί και συλλογάται με καθαρό μυαλό,μπορεί να σκέφτεται για πιο σημαντικά πράγματα όπως για να αναπτύξει τον πολιτισμό του.


Κωνσταντίνα ΠαπαδοπούλουΠιστεύω ότι η φράση αυτή ενoεί ότι όποιος συλλογάται ελεύθερα δηλαδή χωρίς πόλεμο ένα πράγμα λίγο δύσκολο συλλογάται καλύτερα.Γιατί με τον πόλεμο δεν μπορείς να πεις την γνώμη σου.Για' υτο όποιος συλλογαται ελεύθερα δηλαδή με καθαρό μυαλό συλλογάται καλύτερα.Γιατί με τον πόλεμο φοβάσαι ότι εάν πεις την γνώμη σου θα σε σκοτώσουν.Οχι μόνο με κανονικό πόλεμο αλλά και με οικονομικό ή με οποιοδiποτε πόλεμο.Γιάννης Κεχιόπoυλος

Για να έχεις καλές σκέψεις, πρέπει να είσαι ελεύθερος. Όποιος είναι σκλαβςμένος, δεν έχει τον χρόνο να σκέφτεται ελεύθερα. Πρέπει να ελευθερωθεί πρώτα για να έχει την ευκαιρεία να έχει ελεύθερες σκέψεις, εφόσων είναι ελευθερωμένος. Ο Ρήγας Φερραίος εκφράζει αυτήν την σκέψη με την φράση "Όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά και γι' αυτόν τον λόγο είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στην εεληνική επανάσταση.
Οι Έλληνες μπορούν να σκέφτονται ελεύθερα γιατί οι Τούρκοι τους σκλάβωσαν.Οπότε εαν σκέφτονταν ελεύθερα θα ήταν ελευθερωμένοι....


NIKOΣ ΚΟΓΙΟΥΜΤΖΙΔΗΣ


Ο Ρήγας Φεραίος αγωνιζόταν να φωτίσει και να διαπαιδαγωγήσει τον ελληνικό λαό. Σ'αυτό το στίχο εξυμνεί την ελεύθερη σκέψη,γιατί το μυαλό είναι η δύναμη του ανθρώπου και η ελεύθερη σκέψη η ουσία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Δεν έχει σημασία δηλαδή αν αυτή η σκέψη είναι σωστή ή όχι(λέει καλά,όχι σωστά),αλλά ότι γίνεται ελεύθερα,χωρίς καταναγκασμό.
Σχολιάζω το λόγο του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα


ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ


Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο Κολοκοτρώνης δίχνει πολύ μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό προς τους παλαιούς προγόνους μας . Σε κάποιο σημέιο αναφέρει ότι δεν είναι άξιος να συγκριθεί με τους σοφούς άνδρες και ούτε μπορεί να φθάσει τα ίχνη των . Αυτή η φράση δίχνει μεγάλο σεβασμό.Έτσι με αυτά τα λόγια δημιουργεί μία σκέψη στο μυαλό μας ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν πολύ σοφοί και σπουδαίοι.Με αυτό τον τρόπο μας κάνει να τους σεβόμαστε κι εμείς.ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΟ λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα το 1838 ήταν συγκινητικός και περιείχε μέσα την αλήθεια για την πατρίδα μας . Ο Κολοκοτρώνης θαύμαζε και σεβόταν τους αρχαίους Έλληνες αλλά το μέγα ελάττωμα τους ήταν η διχόνοια που έφερε μεγάλο κακό στην χώρα και ανάγκασε τους μορφωμένους νέους να φύγουν από την χώρα . Εκφράζει επίσης την ευγνωμοσύνη του στους δάσκαλους του Γένους που βοήθησαν τους Έλληνες να διατηρήσουν την εθνική και πολιτιστική τους ταυτότητα. Τέλος ο Κολοκοτρώνης τονίζει την ομόνοια των Ελλήνων ως όπλο για την ελευθερία .Tάνια Ντεντέογλου

Στον λόγο του στην Πνύκα ο Κολοκοτρώνης μας λέει πως οι Έλληνες ήταν οι πρώτη που δίδαξαν τον πολιτισμό σε όλους τους άλλους λαούς . Ακόμα πως η διχόνοια μεταξύ τους έδωσε το δρόμο σε άλλους λαούς να τους υποτάξουν και όπως και σήμερα οι γραμματισμένοι φεύγουν από τον τόπο τους έτσι και παλιότερα έγινε το ίδιο . Αλλά και πως ακόμη και από μακριά οι δάσκαλοι του γένος βοήθησαν στο να επαναστατήσουν οι υποταγμένοι Έλληνες και ας ήταν λίγοι μπροστά στον εχθρό .ΜΑΡΙΤΣΑΣ ΝΙΚΟΣ


Στο λόγο που εκφώνησε ο Κολοκοτρώνης στα βράχια της Πνύκα, εκφράζει το θαυμασμό του για τη σοφία των Αρχαίων Ελλήνων. Τονίζει το γεγονός ότι αυτοί έδωσαν στην υπόλοιπη ανθρωπότητα τον πολιτισμό και ότι εμεί είμαστε η συνέχεια του ελληνικού έθνους. Έπειτα, αναφέρει πως η διχόνοια είναι ο λόγος για τα δεινά των Ελλήνων, δηλαδή για την κατάκτηση της χώρας από άλλους λαούς, αλλά και τον εξαναγκασμό κάποιων πολιτών να μεταναστεύσουν. Στη συνέχεια κάνει λόγο για τους δασκάλους του γένους, οι οποίοι βοήθησαν στο να διατηρήσουν οι Έλληνες την εθνική και πολιτισμική τους ταυτότητα. Μοιράζεται τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του ίδιου και των υπόλοιπων αγωνιστών κατά την Επανάσταση. Εξηγεί ότι δεν υπολόγισαν πως ήταν λίγοι, χωρίς όπλα και καράβια, γιατί η επιθυμία τους για την ελευθερία ήταν μεγάλη. Τέλος, επαινεί τον ελληνικό λαό για την ομοψυχία και την ομόνοια που έδιξαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, διότι χάρη σ' αυτήν κατάφεραν να κερδίσουν τους Τούρκους.

Διαβάζοντας το λογό αυτό, είναι εντυπωσιακό το πόσο επίκαιρα είναι όλα αυτά που αναφέρει. Γιατί και σήμερα που η Ελλάδα περνά δύσκολα, για να ξεπεράσουμε την κρίση πρέπει να υπαρχει ομόνοια και συνεργασία.


Εμμανουήλ Φωτιάδης

Ο λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα εμψύχωσε τους Έλληνες και τίμησε τους προγόνους.Από 'τι διάβασα κατάλαβα πως ήθελε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ομόνοια ήταν το κλειδί για την πόρτα της ελευθερίας. Όταν οι Έλληνες συνεργάζονται κάνουν συντάγματα και δημιουργούν πολιτισμό.Οι εξαντλημένοι επαναστάτες του 1821 δεν υπολόγιζαν τις συνθήκες του κάθε τόπου και χρόνου γιατί η δίψα για ελευθερία γέμιζε τις καρδιές τους υπερηφάνεια,κουράγιο αλλά και ελπίδες.Οι Έλληνες πίστευαν ότι ο Θεός είχε βάλει την υπογραφή του για την ελευθερία της Ελλάδας.Όσο και λίγος να ήταν ο στρατός τους,όσο και λίγα να ήταν τα τρόφημά τους,όσο και να τους πολεμούσαν οι Τούρκοι αυτοί ήξεραν ότι το δέντρο της 'λευτεριάς ποτίζεται μόνο με αίμα!!!

ΝΙΚΟΣ ΚΟΓΙΟΥΜΤΖΙΔΗΣ

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θέλει να στείλει με αυτό του το λόγο στα παιδιά ένα μήνυμα.Ότι ο τόπος που αυτοί ελευθέρωσαν και θα μείνει στους νεώτερους, για να προοδεύσει πρέπει να έχει για θεμέλιο την ομόνοια η οποία ήταν και η δύναμη των Ελλήνων κατά την επανάσταση.Ενώ η διχόνοια είναι η αιτία για όλα τα δεινά των Ελλήνων.Επίσης τους προτρέπει να έχουν πνευματική καλλιέργεια και παιδεία ώστε να έχουν πάντα εθνική συνείδηση και ελεύθερο πνεύμα.

Εργασία 1 Είμαι δημοσιογράφος και γράφω ένα άρθρο για την κατάσταση στο Μεσσολόγγι.........Εργασία 2 Είμαι κάτοικος στο Μεσσολόγγι τον καιρό της πολιορκίας, γράφω τα συναισθήματά μου.......